Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 23:04 - Полезно
Автор: vstoyanovbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
0



14 неща за солта, които не знаем

Солите са химични съединения, които са съставени от йони, свързани помежду си с йонни връзки

image

Солта е една от тези подправки, без които не можем (или можем, но ястията са по-вкусни с нея). Но има свойства, за които може и да не сте подозирали.

Ето някои от тях:

1. Лесно почистете камината
Когато сте готови да се оттеглите през нощта, но огънят в огнището все още гори или тлее, потушете пламъците със сол. Огънят ще изгори по-бързо и ще си имате работа с по-малко сажди, отколкото ако го оставите да изгасне сам. Почистването също е по-лесно, защото благодарение на солта, пепелта и остатъка се събират по-бързо.

2. Почистете изгорялото мляко
Загорялото мляко е доста трудно за отстраняване. Солта, обаче, прави премахването му много по-лесно. Намокрете изгорения тиган или тенджера и поръсете със сол. Изчакайте около 10 минути и изтъркайте. Солта поглъща и миризмата от загорялото мляко.

3. Изчистване на остатък от цветя във ваза
Щом веднъж вашият красив букет е повехнал и дойде време да го изхвърлите, ще забележите, че на дъното на вазата остава зеленикав слой. За да се отървете от него използвайте сол. Натъркайте зацапаното място със сол, след което измийте с вода и сапун. Ако ръката ви не се побира вътре, напълнете вазата със силен разтвор от сол и вода, разклатете я или измийте с четка и я изплакнете.

4. Дайте на метлите дълъг живот
Новата сламена метла ще се запази по-дълго време, ако се накисва в кофа с топла солена вода. След около 20 минути я извадете и я оставете да изсъхне.

5. Почистете мазните железни тигани
Мазнините се отстраняват много трудно от железните тигани, защото не се разтварят във вода. Решете проблема като поръсите тигана със сол, преди да го измиете. Така ще се абсорбира голяма част от мазнината. Почистете и измийте, както обикновено.

6. Освежете дъските за рязане
След като измиете дъските за рязане със сапун и вода, изтъркайте ги с влажна кърпа, потопена в сол. Така, те ще бъдат по-леки и по-ярки на цвят.

7.Премахнете петната от изпотяване
Солта е тайната, с която можем да се отървем от онези жълти петна от изпотяване върху тениските и блузите. Разтворете 4 супени лъжици сол в 1 литър топла вода. Търкайте дрехата с разтвора, докато петното изчезне.

8. Почистете петната от чай и кафе
Чаят и кафето оставят петна от чашите по мебелите. Можете лесно да ги почистите като изтъркате петното с гъба, предварително поръсена със сол. Ако петното не се маха, смесете равни количества бял оцет и сол и продължете упражнението.

9. Облекчете болката от ужилване
Ако ви ужили нещо веднага намокрете мястото и покрийте със сол. Това ще намали болката и подуването. Разбира се, ако сте алергични към ужилвания трябва незабавно да получите медицинска помощ.

10. Защитете прозорците от замръзване
Както може би знаете, солта значително намалява температурата, при която ледът замръзва. Може да използвате това, за да предпазите прозорците у дома от замръзване, като ги избършете с гъба, потопена в солена вода и ги оставите да изсъхнат.

11. Премахнете неприятната миризма от обувките
Обувките от плат, могат да бъдат наистина миризливи, особено ако ги носите без чорапи през лятото. За да премахнете лошата миризма и да попиете влагата е хубаво от време на време да поръсвате малко сол в обувките си.

12. Почистете мазните петна от килима
За да премахнете мазните петна от килима (или от друга текстилна повърхност) добавете 1 част сол към 4 части спирт и започнете да търкате усилено върху петното, като внимавате търкането да става по посока на естествения растеж на мъха/косъма/влакното.

13. Ускорете времето за готвене
Бързате? Добавете щипка или две сол в кипящата вода, в която сте сложили храната. Това повишава температурата на кипене на водата и така храната изисква по-малко време за готвене.

12. Тествайте свежестта на яйцата
Съмнявате се, че яйцата са пресни? Добавете 2 супени лъжици сол и една чаша вода и внимателно поставете яйцето в чашата. Ако е прясно, ще потъне, а старото ще плува.

13. Запазете салатата свежа
Ще приготвяте зелена салата преди вечеря? Посолете салатата веднага щом я приготвите и тя ще остане свежа в продължение на няколко часа.

14. Запазете млякото прясно
Добавете щипка сол в картонената кутия с мляко, за да се запази свежо по-дълго време. Може да направите това и със сметаната.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vstoyanovbg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6620
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930